Jumaat, 21 Jun 2024
14 Zulhijjah 1445
  • English (United Kingdom)
biruhijauemasmerah

Kemudahan Perlindungan Insurans Kesihatan

1. Siapakah yang layak untuk menggunakan kemudahan skim perlindungan insuran kesihatan ke luar negara atas urusan persendirian?
2. Berapakah kadar kemudahan skim perlindungan insuran kesihatan ke luar negara atas urusan persendirian?
3. Adakah pegawai perlu membeli skim perlindungan insurans kesihatan ke luar negara daripada syarikat yang dilantik dalam PP 6/2015 sahaja?
4. Apakah syarat bagi Kemudahan Skim Perlindungan Insuran Kesihatan Ke Luar Negara Atas Urusan Persendirian?
5. Sekiranya pegawai ke luar negara melebihi satu (1) kali dalam setahun kalendar, adakah pegawai perlu membeli skim perlindungan insurans kesihatan dan adakah pegawai boleh membuat tuntutan bagi pembelian seterusnya?

Peraturan Permohonan Perbelanjaan Kemudahan Perubatan

1. Adakah pegawai boleh membuat tuntutan bagi pembelian ubat yang tidak disenaraikan dalam senarai formulari Kementerian Kesihatan Malaysia setelah mendapat syor daripada doktor pakar?
2. Apakah prosedur bagi mendapatkan kelulusan bagi pembelian ubat yang tidak disenaraikan dalam senarai formulari Kementerian Kesihatan Malaysia?
3. Puan Noraini mempunyai seorang anak yang berumur 13 tahun dan telah lama mencuba untuk mendapatkan anak kedua. Adakah Puan Noraini layak memohon perbelanjaan kemudahan perubatan bagi rawatan kemandulan?
4. Encik Mansur telah disahkan oleh Pakar Nefrologi Kerajaan untuk menjalani rawatan buah pinggang hemodialisis di pusat dialisis swasta. Beliau perlu menjalani rawatan tersebut sebanyak tiga (3) kali seminggu. Bagi tujuan permohonan tuntutan perbelanjaan bagi rawatan buah pinggang menggunakan Borang 1/09, adakah beliau perlu mendapatkan pengesahan Pakar Nefrologi Kerajaan untuk setiap kali tuntutan?